V pondělí 21. 10. 2024 jsme v naší škole přivítali paní „Hanai“, která nám přišla představit japonskou kuchyni. Přivítali jsme se japonským pozdravem Kon’nichiwa ( ahoj ). Žáci se seznamovali s životem v Japonsku, který je zcela odlišný od toho našeho. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací, např. to, jak se pečuje o bonsaje nebo jak se pěstuje rýže. Pro Japonce je rýže posvátnou potravinou a není tedy divu, že patří mezi její největší světové konzumenty. Strávníkům rozhodně není podávána jen ve formě populárního sushi – naopak. Místní si na ní pochutnávají téměř v každému pokrmu. Japonci jedí i hodně masa, zejména ryby a to vždy v malém množství. Používají také sojové boby ( ve formě tofu, tempehy )a další luštěniny. Všechna jejich jídla vytváří harmonický celek pěti chutí (hořké, slané, sladké, kyselé, kořeněné) a mnoha barev, za použití různorodé zeleniny. Děti se seznámily s pochutinami jako jsou cripsy z nori řasy, japonská směs tyčinek a sladké kuličky Mochi plněné mangem a sušené ostružiny Goji. Společně jsme se podívali na výrobu klasického sushi a také ho ochutnali. Bylo plněné rýžovým bochánkem s nakládaným zázvorem zabaleném v sezamovém semínku s přílohou marinovaných řas. Děti si vyzkoušely, jak se zachází s hůlkami – přesně tak, jako v japonské restauraci. Nakonec jsme se rozloučili a jak jinak, než japonsky – Sayonara, s poděkováním Arigató.



